Beemster kaas, maakt al vele jaren stappen in verduurzamen van de keten van koe tot kaas, de volgende stap in de verduurzaming is gegarandeerd GMO-vrije kaas. Voorzitter van de boerencoöperatie Klaas Sluis: “ Duurzaamheid staat in onze coöperatie hoog in het vaandel. De koeien van onze veehouders eten voornamelijk gras. Om ze in topconditie te houden worden ze als nodig bijgevoerd. Onze melkveehouders schakelen nu om naar gecertificeerd GMO-vrij krachtvoer. Dit betekent dat er in hun voer gegarandeerd geen elementen zitten die genetisch gemodificeerd zijn. In 2020 kunnen we met trots zeggen dat al onze kaas GMO-vrij wordt gemaakt.”
Succesvolle pilot
Met het Caring Dairy programma verduurzamen de 460 melkveehouders van de boerencoöperatie uit de Beemster al 10 jaar lang hun bedrijven onder het motto; blije koeien, blije boeren, blije aarde. Dit heeft onder andere geresulteerd in het hoogste percentage weidegang van Nederland en de ontwikkeling van het KoeKompas. De afgelopen 12 maanden hebben de boeren ervaring opgedaan met GMO-vrij voeren en met apart ophalen en verwerken van deze melkstroom. Alles volgens de zogenaamde VLOG-certificering. De afkorting VLOG staat voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik. Voor melkveehouders houdt dit in dat de melkkoeien geen voer mogen eten waarin zich Genetisch geModificeerde Organismen bevinden, zoals dat bijvoorbeeld kan voorkomen in soja dat buiten Europa is geteeld. Vers gras en zelf geteeld ruwvoer is allemaal GMO-vrij.
Grietsje Hoekstra, duurzaamheidsmanager bij Beemster: “Afgelopen juni hebben we de pilot geëvalueerd en ter plekke de eerste heerlijk smedige ‘VLOG-kaas’ aangesneden en geproefd. Met de kennis en ervaring die de pilot onder de eerste veehouders heeft opgeleverd kunnen we nu gaan opschalen tot al onze coöperatie leden VLOG gecertificeerd zijn.
GMO-vrij voeren wordt beloond met premie
Joost Ruijter, melkveehouder; “ De pilot op ons bedrijf was een succes. Ik ben erg tevreden over de gezondheid en productie van de melkkoeien met het nieuwe GMO-vrije voer. Dat onze koeien veel in de wei staan en al veel gras eten, maakt het minder ingewikkeld om deze stap te zetten. Maar het is natuurlijk wel een extra inspanning, die onze cooperatie kaas beloont met een extra premie. Dat maakt het mogelijk om steeds verder te verduurzamen.”