Voorgerecht. 4 personen. Bereiden 30 min.
Ingrediënten
- 150 g Jong Belegen Beemster
- 50 g Beemster X-O-
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 250 g risottorijst
- 100 ml medium dry sherry
- 500 ml kippenbouillon
- 15 g verse basilicum, fijngehakt
- 100 g rivierkreeftjes
- 1/2 theelepel chilipoeder
Bereiding
Rasp de Jong Belegen Beemster.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit de ui zachtjes glazig. Schep de rijst erdoor en bak de korrels al omscheppend tot ze glanzen.
Schenk de sherry erbij en laat de rijst zachtjes sudderen tot het vocht verdampt is. Voeg de helft van de bouillon toe en laat de rijst in 20 minuten zachtjes gaar sudderen. Roer regelmatig en voeg steeds als het vocht verdampt is een scheut bouillon toe. Roer de geraspte kaas en het basilicum erdoor en laat de risotto afgedekt 5 minuten staan.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de rivierkreeftjes met chilipoeder 2-3 minuten. Schaaf met de dunschiller van de platte kant van de Beemster XO® mooie krullen. Schep in warme diepe borden een bergje risotto en verdeel de rivierkreeftjes erover. Garneer met de kaaskrullen.
Tip
Vervang de Jong Belegen Beemster door Belegen Beemster. Neem in plaats van rivierkreeftjes gepelde tijgergarnalen en vervang de sherry door witte wijn.